Voltatok már igazán ütős falusi lagziban? Ó, csaknem ilyenre vágytok ti is? Akkor talán mondanunk sem kell, hogy egy hagyományos falusi esküvő elengedhetetlen része a lakodalmas menet. Mi a helyetekben semmiképpen nem hagynánk ki a nagy napból az élőzenés felvonulást, ehhez pedig nem árt, ha ismeritek a hozzá kapcsolódó hagyományokat.

Régen a meghívott vendégek nem egy helyen gyülekeztek az esküvő előtt, ez csak praktikus okokból alakult így az elmúlt években. Ha ragaszkodtok a hagyományos esküvőhöz, és a lakodalmas menethez, akkor némileg át kell variálni a nagy napot, és nem árt tájékoztatni a vendégeket arról, hogy hova érkezzenek a szertartás előtt. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Zene banner

A lakodalmas menet rendje

A férfiak a vőlegény örömszüleinek házánál gyülekeznek, ott köszöntik egymást. Miután a vőlegény elkészül az öltözködéssel, összeáll a zenekar, mögéjük beáll a vőlegény és a násznagy, majd az összes férfi vendég, és a zenekarral közösen elindulnak a menyasszonyos ház felé, ahol az összes női vendég gyülekezik.

Lehetőleg a legfeltűnőbb helyen, a falu vagy a kisváros legnépesebb utcáján haladnak, akár úgy is, hogy elállják az autók útját. A zene ütemére vonulnak, sőt, egyes falvakban vannak olyan régi (sváb) zenék is, amelyek kifejezetten a lakodalmas menetben szólnak. Végigjátssza őket a zenekar, majd amikor odaérnek a menyasszony házához, akkor lassítanak, félreállnak, és megkezdődik a hivatalos kikérő. Ezután áll össze a hagyományos menet.

A menetben általában egy vagy több trombitás, tubás, egy pergődobos, egy nagydobos, esetleg egy harmonikás is játszik. A pergődobos indítja a menetet.

Esküvői előkészületek

A lakodalmas menet résztvevői

A menetben elől megy a zenekar, utána a kisgyerekek. Utánuk megy a menyasszony a násznaggyal (igen, nem a vőlegénnyel!), majd a vőlegény a kísérőjével, utánuk a koszorúslányok, a fiatalok, akik nem házasok, majd a fiatal házasok, ezután kor szerint növekvő sorrendben állnak be a házaspárok. A legidősebb házasok mennek a végén, a végén pedig az örömszülők. Leghátul azok mennek, akik a házat zárják, vagyis a menyasszony szülei.

A házasságkötő teremhez érkezve ismét félreáll a zenekar, aki addig játszik, amíg a vendégek bevonulnak a terembe. Itt az első sorba az örömszülők, és a két tanú ül le, utána a közeli rokonok (nagyszülők, testvérek, stb.).

Esküvői köszöntés és lakodalmas menet

Lakodalmas menet a polgári ceremónia után

A polgári ceremónia után, a templom felé menet a lakodalmas menetben megint elől megy a zenekar, utánuk a gyerekek, majd a vőlegény, immár a menyasszonnyal. A további sorrend ugyanaz, mint korábban.

A ceremónia után a lányos házhoz megy vissza a menet, ha úgy szervezték az esküvőt, hogy a szertartás és az éttermi vacsora között viszonylag sok idő telik el. Itt még zenél a zenekar, de nem jellemző, hogy táncolnak a vendégek. Ekkor nyugodtan elmehettek fotókat készíteni, a vendégeket pedig a vőfélyre bízhatjátok. Ha a vacsora rögtön a szertartás után kezdődik, akkor a zenekar elkíséri a lakodalmas menetet az étteremhez.

Tipp!

Azért is különösen fontos, hogy profi vőféllyel vagy ceremóniamesterrel dolgozzatok, mert ő kézben tudja tartani akkor is a násznép és a szolgáltatók összes kérdését, kérését, ha 250 fős lagzit szerveztek!

Polgári ceremónia

Arra vonatkozóan nincs szabály, hogy az a zenekar játszik-e majd a lagzin, amelyik a lakodalmas menetben, ezt természetesen mindig a pár dönti el. Úgy is csinálhatjátok, hogy az élőzenés lakodalmas menet után DJ zenél a lagzin, így minden vendég örülni fog annak a zenének, amit igazán kedvel.

Megtetszett a lakodalmas menet, és szívesen körüljárnátok a falut ti is násznéppel? Szervezés kérdése az egész. Intézzetek mindent időben, és garantáltan emlékezetes lesz az utatok az esküvő helyszínére!