A legjobb zenék esküvőre mindig olyan számok, amelyek jelentenek számotokra valamit, és amelyekre mindig jó szívvel gondoltok. Nem egyszerű kiválasztani a tökéletes esküvői zenéket, hiszen a legtöbb pár nem csak a saját ízlését veszi figyelembe, hanem a család, a rokonok és az ismerősök véleményére is oda próbál figyelni, ez pedig csak nehezíti a keresgélést.

Pedig a nagy napon csak egyetlen dolog fontos, ha esküvői zenékről beszélünk. Az, hogy titeket milyen zene tesz boldoggá. Mit hallgattok szívesen a szertartások és a lagzi során.

Hat különböző alkalomra kell megtalálni a tökéletes zenéket:

 1. Polgári szertartás
 2. Egyházi ceremónia (amennyiben lesz)
 3. Lakodalom
 4. Nyitótánc
 5. Gyertyafény keringő
 6. Meglepetéstánc

Ezen belül persze rengeteg stílus és műfaj szóba jöhet, ezeket gyűjtöttük nektek össze egy csokorba.

Zene banner

1. Zenék esküvőre: A polgári szertartás

A polgári szertartás hossza változó lehet annak függvényében, hogy milyen plusz elemekkel szeretnétek tarkítani, de alapvetően ebből a 8 részből áll össze:

 • Bevonulás
 • Művészeti rész
 • Anyakönyvvezető hivatalos beszéde
 • Gyertyagyújtás, gyűrűhúzás, aláírás
 • Szülőköszöntő
 • Művészeti rész
 • Anyakönyvvezető köszöntő beszéde
 • Pezsgőzés, gratuláció

A szertartás idejére a legtöbb pár 3-4 zenét szokott kiválasztani. Többet nem érdemes, ennek a fő oka az, hogy a bevonuló zenén kívül a többi számra alig-alig figyel bárki. Tulajdonképpen ezek olyan aláfestő zenék, amelyek kedvesek a szíveteknek, és így nem síri csendben történik a szülőköszöntés, az aláírás, a gyűrűhúzás és a saját kis ceremóniátok. A záró zene a pohárköszöntő és a gratulációk ideje alatt szól.

Hirdetés

Saját ceremónia? Mire gondolunk? 

A borceremónia, a homoköntés, a gyertyagyújtás, a folyadékceremónia, a kötélcsomózás, a festéköntés, és a faültetés nagyon népszerű ceremónia manapság a polgári szertartás keretein belül. Erről még több infót itt találtok!

Zenék esküvőre: A polgári szertartás kedvencei

A legfontosabb zenék esküvőre – ahogyan már említettük – a bevonuló zenék. Ezeken tényleg nagy hangsúly van, a menyasszonyok többsége valódi küldetésnek fogja fel a megfelelő bevonuló zene megtalálását. Ezzel együtt egyébként a szertartás alatt szóló zenék nem térnek el túlságosan egymástól.

A legfontosabb különbség köztük talán csak az, hogy a bevonuló zenénél egyáltalán nem zavaró egy olyan szám, ahol az énekes hangját is hangosan lehet hallani, míg a ceremónia többi részében a zeneszámok inkább csak halkan szólnak.

Mutatjuk a kedvenceket, itt bőven találtok a polgári szertartás minden eleméhez zenét:

Klasszikus filmzenék polgári esküvőre

Klasszikus rockzenék polgári esküvőre

Disney számok polgári esküvőre

Magyar számok polgári esküvőre

2. Zenék esküvőre: Az egyházi szertartás

Az egyházi szertartás ideje alatt általában orgonazene szól, kórus énekel, vagy pedig vonós/fúvós zenét játszik egy zenekar élőben. A ceremónia ünnepélyességéhez és a helyszínhez 95%-ban klasszikus zenét választanak a párok, ezt pedig a pappal vagy a tiszteletessel előre leegyeztetik. Egyházi esküvőkön többnyire szintén a bevonuló zene áll a középpontban, ehhez mutatjuk a lehető legjobb választásokat:

3. Zenék esküvőre: A lakodalom zenéi

Ahány pár, annyi elképzelés születik a lakodalom zenei kínálatával kapcsolatban. Vannak, akik igazi “ereszd el a hajam” lagzira vágynak, míg mások egy szolidabb fogadásról álmodoznak. A világ összes zenéje közül iszonyatosan nehéz kiválasztani azt a 4-6 órányi zenét, ami a nagy napon szólni fog, de persze nem lehetetlen. Egy profi zenei szolgáltató sokat segíthet nektek ebben a dilemmában.

Arra azért ügyeljetek, hogy ha táncolni szeretnétek, olyan zenéket érdemes választani, amire a többség szívesen mozog. Vagyis: hiába szeretitek Marylin Mansont, az ő számaira a nagyi pl. tutira nem fog táncolni veletek hajnalig.

Tipp!

Az esküvőszervezés és a szolgáltatók kiválasztása közben néhány fontos szempontot mindenképpen tartsatok szem előtt. Nem tudjátok, hogy egy DJ, egy partyzenekar vagy egy hagyományos esküvői zenekar lenne a legjobb választás? Többet szeretnétek megtudni a hangerő küszöbről, a szerződéskötésről, a zenei jogdíjakról vagy az áramellátásról? Kattintsatok IDE a bővebb infókért!

Zenék esküvőre: A lakodalom kedvencei

A lakodalmas zenék kiválasztásánál ne feledkezzetek meg arról, hogy vannak olyan számok, amelyek egyértelműen meghozzák a násznép hangulatát a táncoláshoz. Mulatós számokra, és hagyományos esküvői zenékre talán a fiatalabb korosztály nem fog elsőre lecsapni, de az szinte biztos, hogy Bódi Gusztitól az Aranyeső mindig nagy kedvenc éjszaka, teljesen mindegy milyen korosztályhoz tartozik a vendégek többsége.

Összegyűjtöttük nektek, hogy milyen kategóriában melyek a nagy lakodalmas befutók. Szóba jöhetnek:

 • Mulatós zenék
 • Tipikus lakodalmas zenék
 • Nemzetiségi zenék
 • Házibuli zenék
 • Retró és rock zenék
 • Külföldi kedvencek
 • Napjaink zenéi

Vidám keresgélést kívánunk!

4-5. Zenék esküvőre: Nyitótánc és gyertyafény keringő

A nyitótánc és a gyertyafény keringő egyaránt csak választható opciók. Sokan ragaszkodnak hozzájuk, míg másoknak esze ágában sincs kettesben táncolni az egész vendégsereg előtt. Ha ti mégis erre vágytok, érdemes olyan számot választani hozzájuk, amire szívesen gyakoroltok, akár otthon, akár egy tánctanárnál készültök fel rá.

Amennyiben nagyon bénák vagytok, de szívesen lépkednétek pár egyszerű lépést egy lassú számra, kérjétek meg a barátokat és a családot, hogy kapcsolódjanak be hozzátok pár lépés után.

Következzenek a legjobb nyitótán és gyertyafény zenék esküvőre:

6. Zenék esküvőre: Meglepetéstánc

Benne van a lábatokban a boogie? A parkett ördögei vagytok? Vagy csak egyszerűen szeretnétek egy zúzós meglepetéstánccal kedveskedni a násznépnek? Itt a remek alkalom rá! Az első lépés az, hogy válasszatok egy számot, amire szívesen tombolnátok a vendégek szeme láttára. Tanuljatok be hozzá parádés táncmozdulatokat, fűszerezzétek meg egy csipet izgalommal, és csapjatok a lovak közé. Jöhet a produkció!

Jó tanács!

Ha csak a lelkesedésetek nagy, de a tánctudásotok silány, kérjetek segítséget a meglepetéstánchoz egy tánctanártól. Egy táncóra – attól függően, hogy hol és kinél tanultok – 3500-10.000 Ft között mozog!

És akkor jöjjenek legnépszerűbb zenék esküvőre: 

Most, hogy a végére értünk annak, hogy milyen zenéket érdemes választani a nagy napra, valószínűleg jól eltévedtetek a rengetegben. Ha szépen lassan haladtok, ki fog tisztulni a kép, és sokkal könnyebb lesz számba venni a lehetőségeket.

Vegyétek sorra azt, hogy egyáltalán lesz-e egyházi esküvőtök, szeretnétek-e nyitótáncot, gyertyafény keringőt és meglepetéstáncot táncolni. Így legalább azzal tisztában lesztek, hogy milyen megpróbáltatások várnak rátok, a többi már könnyebb lesz.

Legyetek hatékonyak, ha pedig több bevonuló zene is tetszik, tartogassátok őket a lakodalomra, hiszen ott is szükség lesz lassú, romantikus számokra. Fel a fejjel, érezzétek a ritmust és vegyetek fel kényelmes esküvői cipőt a nagy napra!

Borítókép: Pixabay